Fin fernisering på Egnsmuseet for udgivelsen af Lokalårbogen 2019.
BRAMMING: Alt var som det altid har været, når Lokalhistorisk Forening for Bramming-egnen sidste fredag i november udgiver den nye lokalårbog. Således også i år: Museumsinspektør Mogens Hansen byder velkommen. Grundtvigs "Vær velkommen Herrens år" synges, akkompagneret af byrådsmedlem Jørn Boesen Andersen (SF) på guitar. Dernæst træder årbogens redaktør, Elisabeth M. Rasmussen, op på scenen, og Lokalårbogens forside popper i stort format op på væggen via en drilsk powerpoint.
Og dog - så var det hele anderledes i år. Det var nemlig museumsinspektørens sidste embedsgerning på hans sidste arbejdsdag. Vemodigt for alle - ikke mindst ham selv.
Men så skubbede han den helt definitive afsked videre til afskedsreceptionen 6. december og gav ordet til Elisabeth M. Rasmussen, der er en redaktør, som kender sit produkt og sine skribenter og helt tydeligt nærer en stor kærlighed til både lokalhistorien og de mennesker, der har lagt deres liv og virke her.
I de 17 artikler kommer Lokalårbogen 2019 rundt i hvert sogn i Gl. Bramming Kommune med historier om personer og begivenheder over artikler om virksomheder/erhverv/håndværk og til fortællinger om markante kendetegn ved en given tidsepoke.
Inspiration livet igennem
Efter gennemgangen af årets buket af lokalårbogs-artikler fik Brammings helt egen kunstmaler, Mogens Jessing, ordet. I et humoristisk-nostalgisk billedforedrag beskrev han, hvordan hans vej til penslerne var forløbet, og hvor han har hentet sin inspiration fra til såvel malerier som street art og tegneserier.
Barndomshjemmets tegneserier, vægtæppet over sofaen og teenagetidens psykedeliske pladecovers, der sammen med LSD-tiden prægede et par årtier. Hvordan inspiratorerne i voksenlivet var både danske og udenlandske kunstnere, rejser til europæiske hovedstæder o.s.v.
Lokalårbogen 2019 på 120 sider er 37. årgang, og foruden artiklerne omfatter den en årsstatus fra egnens lokalråd og lokalarkiver, ligesom der er en omfattende årskavalkade i ord og billeder. Den er trykt i et oplag på 600 og rigt illustreret. Pors Tryk ApS i Esbjerg står for tryk og repro i samme format og kvalitets-standard som tidligere. Omslaget er i den vanlige mellemblå farve, og som forside-motiv er i år valgt de fine arkæologiske guldfund i Gørding af en mønt og et fint lille slangesmykke fra 900- og 1100-årene.