Bramming: 102 år er der gået, siden Danmark solgte de tre dansk-vestindiske øer St. Thomas, St. Croix og St. Jan, som havde været danske siden 1672. Men hvorfor havde Danmark egentlig tre øer så langt væk fra resten af kongerigerne og hertugdømmerne, der blev regeret fra København. Det og flere andre spørgsmål kan man få svar på, når cand.mag. Hanne Eibye torsdag den 21. februar holder holder foredraget "... til handlens og det almindelige bedstes blomstrende velstand ..." på Egnsmuseet i Bramming.
Det alt væsentlige svar på spørgsmålet er sukker. Eller som museumsleder Mogens Hansen udtrykker det:
- Da Danmark i 1672 etablerede kolonien, var det for at gøre landet rigere ved selv at kunne producere sukker til eksport. Problemer med at få nok arbejdskraft til plantagedriften blev løst ved hjælp af den transatlantiske slavehandel. Efter slavernes frigivelse i 1848 gik det dårligt med økonomien, og øerne drænede statskassen. I 1917 solgte Danmark de Vestindiske øer til USA.
Det koster som vanligt en beskeden entre, at komme ind, hvis man ikke er medlem af Lokalhistorisk Forening eller en af de to museumsforeninger. Der kan kun betales med kontanter.