Som ægte liberal har Karsten Degnbol haft en noget liberal holdning både til hvilket parti, han skulle være medlem af, og sågar til hans egen alder. Nu ligger det dog fast, at han den 21. august fylder 60 år.
St. Darum: Egentlig er han født på Sjælland. De første tre år boede Karsten Degnbol i Vråby, en lille snes kilometer syd for Køge. Men den lille Karsten voksede sig stor i St. Darum. Her fik hans far job som lærer på den kommunale skole, og på den tid fulgte der en embedsbolig med.
Pligten til at bo tæt ved en skole afskrækkede ikke Karsten Degnbol. Han valgte selv at blive lærer, da han var færdig med HF. Det vil sige, det med et frivilligt studievalg kan gradbøjes.
- Jeg ville gerne være gartner. Som 10-årig fik jeg job hos en gartner i Darum, hvor jeg var med til at samle gulerødder. Jeg arbejdede der i fritiden og i ferierne og var nogle gange med til hollandsk auktion på Gasa i Esbjerg om morgenen inden skoletid. Det fyldte meget i mit liv, fortæller Karsten Degnbol, mens han en eftermiddag sidder i udestuen til villaen i St. Darum. Et hus han og familien har boet siden 1985.
-
Karsten Degnbol fylder 60 år den 21. august.Fødselaren er hjemme på dagen.
Den runde fødselsdag fejres senere under private former.
Et kald
Den unge Karsten Degnbol ville altså gerne arbejde i gartnererhvervet. Men han voksede også op i en familie, hvor der naturligt blev talt meget undervisning og samfundsforhold.
- Jeg var egentlig aldrig i tvivl om, at jeg skulle være lærer, bortset fra en periode i min ungdom, da jeg gerne ville være konsulent i gartnererhvervet. Da jeg var færdig med min HF, blev jeg kaldt op på rektors kontor, fortæller Karsten Degnbol.
Det var rektoren på seminariet i Ribe, der kaldte.
- Jeg har ikke modtaget en ansøgning fra Dem. Det må vist være en fejl. De starter 1. august!
Karsten Degnbols stemme lyder myndig, mens han citerer den tidligere rektor. Nu var der i hvert fald ingen tvivl om, hvilken uddannelse, Karsten Degnbol skulle have. Så lærer, det blev han.
Leder
De sidste år af uddannelsen var han også leder af ungdomsklubben i St. Darum. Efter seminariet kombinerede han en stilling som lærer i Ribe med det at være spillende træner for fodboldholdene i Darum og Gredstedbro. Siden blev han halinspektør i Darum, ungdomsskoleinspektør først i Bramming og senere i Ribe, afdelingschef og kostskoleleder for Studenterkurset og Kostskolen i Sønderjylland. Den ligger i Toftlund. I dag arbejder han som forstander på St. Andst Efterskole.
Arbejdet med børn og unge - særligt unge med udfordringer - har været den røde tråd i Karsten Degnbols liv. Det samme har det at være leder.
- Jeg var anfører på fodboldholdet, og jeg har været leder, siden jeg var 30 år. Som 23-årig var jeg spillende træner. Det har nok ligget i kortene. Som leder får du mulighed for at vise en vej. De ambitioner har jeg altid haft. Det er også derfor, jeg gik ind i politik, siger Karsten Degnbol, der da også er den ældste i en søskendeflok på fire.
Liberal
Det politiske liv begyndte Karsten Degnbol hos Det radikale Venstre. Et af dengang to liberale partier i Danmark. I 2002 blev han valgt for De Radikale til byrådet i Bramming Kommune. Efter kommunesammenlægningen i 2007 skiftede han så til Venstre. Det samme gjorde et stort antal af de stemmer i Darum, der hidtil havde stemt på De Radikale.
Det med at have en liberal holdning til livet beviste Karsten Degnbol også, da han fandt sit livs udkårne, Anne-Marie, blandt venner blot kaldt Rie. Hun er to år ældre end Karsten, og det vidste han, men hun gjorde ikke, da de mødtes til et bal i en lade i Darum. Han var 22 og hun 25. Så han tillod sig at have en fri fortolkning til dåbsattesten og "huskede" sig et år ældre, for at hun ikke skulle afvise ham med det samme, fortæller fruen i huset. Tricket lykkedes - han fyldte trods alt også 23 kort efter - de to blev gift i 1983, og det er de stadig.
Stjerneholdet
Fritid er der ikke meget af, når man er forstander på en efterskole og samtidig er engageret i politik og valgt til byrådet. Men torsdag morgen spiller Karsten Degnbol fodbold på "Stjerneholdet".
- Det er vigtigt at finde ud af, hvor tanker jeg energi. Når jeg pakker fodboldtasken onsdag aften, så er det en dejlig aften. Vi er 27 medlemmer i Stjerneklubben. Vi spiller i Bramming, og vi passer på hinanden og vi kan stole på hinanden, siger Karsten Degnbol.
Alligevel måtte han en tur på sygehuset i forsommeren, fordi han brækkede højre hånd, mens han spillede fodbold. Men nu er hånden igen fri.
Grøn vækst
- Og så har jeg et drivhus ude i haven. Når jeg kommer derud, så bliver jeg glad. Jeg kan se noget vækst. Det er et sted, jeg tanker energi.
Der er naturligvis børn i familien. Parrets tre børn har medført, at også familien er vokset, og i dag tæller seks børnebørn, som bor i Darum, Ribe og New York.
- Børn og børnebørn er en stor glæde i vores liv, siger Karsten Degnbol:
- Og så har vi også forældrene. De bor i Bramming, og dem skal vi selvfølgelig også passe godt på.